tirsdag 16. desember 2008

Test av nytt kamera!

Ja, nå har testingen begynt. Se, jeg kan ta bilder selv om Charlie går. Det er veldig gøy. Prøve ut forskjellige innstillinger og teste serie bilder.
Her er Charlie som vanlig på tur om kvelden. Med nesa under snøen. Det er den turen han maser mest til.

Kontakt er vanskelig på disse turene. Han er så opptatt. Se nå har gresset kommet fram igjen. Det skal noe til å få en hvit jul her.Gutten i snøen. Er han ikke fin, det er ungen til mamma.


Som vanlig opptatt av alt annet enn meg. Liker ikke å stille til fotografering.

Det blir flotte bilder med dette kamera. Da er det bare fotografen som må lære å bruke det. Kan ikke skylde på kamera nå. Spennende med fotokurs 5 februar.


Pinnegutte. Han kan finne seg en pinne for så å legge seg i grøfta for å tygge på den. Da kan en kjap tur bli alt fra en halv time til en time. Det var den kvelden....
Greide å ta 68 bilder på en tur i kveld. Ikke alle i fokus. Litt uvant å se i kamera når jeg skal ta bilde. Litt plundrete med brillene. Vant med digital og bare se på skjermen. Det går seg nok til.
Ha en fin uke.27 kommentarer:

snorredimma sa...

Skal se du får dreisen på det der etter hvert. Syns du fikk tatt noen fine bilder av Charlie-gutten, jeg da! Og 68 bilder på en tur?? Fortsetter du sånn kommer du til å bli proff. Leste at du skal begynne på fotokurs i februar, men spørs vel om du trenger det da...? Hva slags kamera har du forresten kjøpt deg?

Anonym sa...

Dette går nok bra, hvis ikke Charlie blir drit-lei, da ;o) Vi har liksom en tendens til å ta mest bilder av hundene ;o)

Anonym sa...

Gratulerer med nytt kamera. Det blir vel slutt på at de fleste bildene inneholder hund på vei ut av bildet? (sikter til mine bilder)Litt misunnelig ;-) Dette må jo bare bli bra - bra kamera og nydelig hund :-)

Uff det regner her også, men håper det er nok snø til at noe blir liggende selv etter kakelina.

Nina og Bonnie sa...

Charlie er dritt lei av å sitte fint. Det blir jo mye bilder av han.
Kamera heter Canon EOS 450D.

Anonym sa...

GRATULERER MED NYTT KAMERA NINA!! Så gøy! Tar det lang tid fra du trykker ned utløserknappen til bildet blir tatt? Er det vanskelig å bruke/forstå? Ser du noe særlig i mørket av hva du tar bilder av? Er det veldig dyrt?

Jeg synes bildene var fine, og særlig tatt i betraktning at de er tatt i mørket. Er det en auto- og en manuellfunksjon på kameraet?

Marianne sa...

Flotte bilder du har fått tatt nå, håper du blir fornøyd. Jeg kan love deg at det kurset trenger du. Det er mange duppeditter på det kameraet, og jo mer du lærer jo mer forstår du at du ikke kan....Pugge lukketid og blender er desidert det viktigste. Kan du det, så kan du ta de utroligste bilder.Husk å kjøpe deg stativ, da åpner det seg en ny verden.

Lykke til med nytt kamera!

snorredimma sa...

Da må jeg spørre deg, Marianne: Hva mener du med lukketid og blender?

Marianne sa...

Lukketid og blender finnes bare på speilrefleks kameraer og lar deg bestemme lys (blender) og Fart (lukketid). Skal du feks ta bilde av hunden i fart trenger du masse lys og liten tid. Da skal bilde bli tatt på ca 1/1000 dels sekund. Dvs 0,0001 sek. Da blir hunden helt skarp selv i stor fart. Da må blenderen være stor(lite tall) så det kommer masse lys inn i kameraet. Visst du feks skal ta et stemnings bilde av juletreet så trenger du ikke liten tid, da kan du bruke feks 5-20 sekunders lukketid, når kameraet bruker så lang tid på å ta bilde, så trenger det ikke mye lys og blenderen kan være liten (stort tall). Ved liten blender blir bildet mer skarpt enn ved stor.Ved lukketid på mer enn 1/40 dels sekund MÅ du ha stativ..

Ike lett å forklare og sikker enda vanskeligere å skjønne, men mestrer man dette kan man gjøre det meste.

snorredimma sa...

Takk, Marianne. Nå skal jeg virkelig studere kameraet mitt - har canon EOS 400D, men har liksom ikke - og brukerveiledningen. Har ikke fått til å ta bilder av hundene når dem løper, men nå skal det testes..:)

Marianne sa...

Visst det er lyst ute, så sett kameraet på M, still inn iso på 200. Ha ca 4 i blender og minst 1/1000 helst mer kan gå opp til 1/4000. Det er en strek under blender og lukkertallene, der skal liksom streken være på midten for å få opptimale bilder. Lykke til.

Dixie sa...

Vi har også Canon EOS ett eller annet, så nå lærte jeg noe nytt, jeg også! Dette skal jeg prøve, for bildene blir liksom så sjelden skarpe når Dixie (og andre hunder) springer...

Gratulerer med kamera, Nina! :) Bildene du hadde tatt var veldig fine! Det hørtes kjempekjekt ut å gå på fotokurs... Da lærer du nok mye nytt om kameraet! :)

Nina og Bonnie sa...

Takk Marianne. Leste endel om ISO i bruksanvisningen. Ja, jeg har lest bruksanvisningen. Den var tykk. Det er mye å sette seg inn i. Men stativ, blir det bedre bilder da? Kan jo liksom ikke ta det med på tur. Når jeg tar bilder på kveldsturen var jeg i tvil om landskapsinnstilling eller auto. Jeg må bare prøve,tror jeg. Det sto en del tips i bruksanvisninge. ISO er det samme som lukketid ikke sant? Det er ihvertfall blitt mye gøyer å ta bilder.

Gry: Det er helt greit å ta bilder i mørket. Dette er et kamera du må se inn i. Ikke som det digitale som vi bare ser på skjermen.Og det er veldig kjapt. Bildet blir tatt med en gang. Og holder du knappen inne tar det flere bilder i serie.
Har investert i et kamera som skal holde i flere år(håper jeg), derfor har jeg gitt endel for det. Kr.5490,- . Kan vist få det til 4990,- på nettet. Men jeg synes det var greit å kjøpe det i en butikk som jeg kan gå tilbake hvis det er noe som skjer med det.

Marianne sa...

Iso er ikke det samme som lukke tid. Men det er en slags regulator for lys. Jo høyere isoen er desto mer lys kommer det inn i kameraet, en slags kompensator visst det ikke er lys nok til å ta bilder. Desverre så er det slik at jo høyere isoen er dess mer kornete blir bildet. Så jeg pleier sjelden å bruke mer iso enn 400. Ihvertfall ikke visst du skal zome inn på bilde, eller forstørre det.

Man trenger ikke akkurat ta stativet med på tur, selv om jeg alltid har det. men visst du skal ta bilde av noe som er helt stille, feks en blomst , eller en bie. En julepynt å treet, eller noe sånt. Da er det greit å ha stativ. visst du tar bilder i mørke er det veldig greit, for da kan du ha lukketiden på feks opptil 30 sekunder og ta nydelige bilder av nattehimmelen eller annet. Feks kan stativ og lang lukketid gi utrolig flotte fosser med vann som ser ut som et slør..

Anonym sa...

Her var det masse lærdom og tips :-) Nå får jeg lyst på nytt kamera også.. kanskje jeg skal ønske meg noe til jul i år... Men det blir neppe så mange flotte bilder likevel, fotografen har jo tross alt litt å si h*n også.

Anonym sa...

Jeg er spent på det nye kameraet ditt Nina, gleder meg til å følge med deg, Charlie og kameraet. Høres bra ut at bildet blir tatt med en gang. Jeg blir helt sprø av at kameraet mitt bruker 14 dager på å knipse bildet.

Nina og Bonnie sa...

Marianne: har stilt ISO men finner ikke noe blender. Hvor stiller jeg inn den? Har tatt bilder på M i dag. De ble fine, i går brukte jeg auto og portrett innstillingene. De som er på hjulet på toppen.

Ja Tove. Det meste her ligger vel på fotografen. Men med et sånn kamera må det jo hjelpe. Jeg er litt sånn at jeg knipser i vei og håper at et av ti bilder blir bra.

Marianne sa...

Når kameraet står på M, så ser du et blått felt i venstre hjørne av displayet, der står et tall/ og et tall til, feks 1/200. Dette er lukke tiden, visst du ønsker å forandre på dette så triller du på hjulet som er rett bak bildeknappen oppå kameraet.
For å stille blenderen må du holde inne den øverste knappen ved siden av displayet på høyre side, (AV knappen) Hold den inne og det blå feltet flytter seg over på feltet i høyre hjørne. Der står nå F og et tall, dette er blenderen. Hold knappen inne og skru på samme hjulet som du bruker for å stille lukke tiden.

Farts bilde bør feks se sånn ut. Lukketid 1/1000 eller mer, F (blender) 4,5 6 eller 8 Eller noe rundt der. Det er veldig vanskelig å ta bilder av hund i fart pga lysmangel. Trengs egentlig sol. Visst det er for lite lys kan du kompansere med isoen, den gir mer lys MEN forringer kvaliteten på bildet, så det er et valg en må ta.Jeg er kresen på isoen, og venter heller på en solskinnsdag.

Håper du ble litt klokere nå..Men fortvil ikke, flere jeg kjenner har brukt opp til et år på å skjønne lukketid og blender, så det kreves litt å sette seg inn i det. Men prøving og feiling må til.

Anonym sa...

Takk, Marianne. har stilt det nå. Den var veldig på bærtur. Den sto på 1/125. Du er god på forklaring.

Anonym sa...

Hei på deg!
Jeg vasker idag! Takk og vegger i stue, soverom og gang. Nyvaska gardiner. Stryki duker! Må visst rydde bort noe skrot som har dukka fram, men først skrive julekort :o)

Du flyr vel rundt i skogen og knipser bilder? Misunner deg nesten det kameraet, og jeg elsker bruksanvisninger.

Så du tipsa Gry om å abonnere på kommentarer, det skal jeg prøve også. Det går jo nesten en time bare på å kikke rundt etter nytt i bloggene ;o)
Ha en fortsatt fin kveld!

Nøve sa...

Eh, glemte å logge på. Prøver igjen ;o) Nå ser jeg firkanten.
En ting til; hvordan får dere teksten MIDT UNDER ett bilde i innlegga?? Den flytter seg bare utpå sida hos meg...

Anonym sa...

Du er virkelig flink. Send noe av den energien over til meg.

Knipser bilder,ja. Ikke så lett. Men lærer etter hvert. Mye blir slettet når det er i mørket.Glemmer å sett på blitzen.

Teksten under bildene får ikke jeg til heller. Så Gry hadde fått et til. Det for hun svare på.

Anonym sa...

Flinke, flinke Nøve. Også tak og vegger da. Jeg er imponert.

Teksten får jeg midt under bildet ved å midstille den. Det er en redigeringslinje på toppen av den firkanten man skriver bloggen i. Der man kan bytte teksttype, få fet skrift etc., der er det også en midtstillingsknapp (masse linjer i forskjellige stillinger på en tre-fire forskjellige knapper). Ble dette forståelig?

Anonym sa...

Trodde jeg hadde prøvd alt, men det har jeg nok ikke... Og nå er det egentlig ikke noe å ta bilde av lengre, snøen har smelta MYE. Gikk tur i natt, med brodder, tror jeg vekte opp de stakkarene som bor her omkring..for nå er det kaldt igjen..rart vær.

Flink ja! Nå er jeg endelig i siget...skrivi julekort til og med. Tror vi prøvesmaker litt ribbe i helga, rett og slett ;o)

T :-) sa...

Du verden Nøve, jeg blir mektig imponert!! Vasking er sååå kjedelig, men veldig godt når det er gjort. Men jeg tror jeg foretrekker å lese om å flinke dere andre er jeg...Ellers må noen sende litt "vaskeånd" hitover ;-)

Må teste ut dette med å abbonere jeg og

Nøve sa...

Jeg er ikke så flink. Gadd ikke ta skuffer og skap, og når vi ikke røyker inne, blir det heller ikke møkkete... Bare forferdelig mye fluemøkk her! men det vet vel dere med dyr alt om..
PRØVDE en julehandel idag..det ble bare rett inn på polet, og zoo-butikken. Hvem som fortjener pakker iår,tro ;o)

Anonym sa...

Nina og Charlie - driver dere med noe hemmelig???

Anonym sa...

Ikke noe i det hele tatt. Jobber til Kl.1830 nå og har litt å ta igjen etterpå. Derfor blir det bare noen kommentarer fra meg. Skal skrive ny blogg når jeg få summet meg og jula er over. Ikke mye å skrive om når jobben og Charlie tar all tiden. Har litt dårlig samvittighet for han. Holder litt ekstra på med han om kveldene nå.

Kommer sterker tilbake.