mandag 29. juni 2009

HOS DYRLEGEN!

I dag var det vår tur hos dyrlegen. Og det gikk uten dramatikk.

Jeg hadde en lenger samtale med dyrlegen om bedøvelse og måtte fortelle om Milli. Hun reagerte med å si; alle vet vel at Finsk Lapphund bare skal ha halv dose?! Men noen tåler mer, men vi setter alltid halv dose først og mer hvis det ikke skjer noe.

Da hentet henne inn den andre dyrlegen og ville at jeg skulle fortelle historien om Milli til henne også. Det er en ganske nyutdannet dyrlege.

Da fortalte hun om litt hva som skjedde når de fikk for mye. Rett og slett oksygenmangel. Og da sank pulsen til et kritisk nivå og pustestans skjer da. Hun fortalte også at oppvåkningen og frakingen hjem var mest kritisk. Derfor var de nøye på at hundene var helt våkene når de forlot klinikken. Da viste jeg at Charlie var i trygge hender.

Men det ble en lang dag. Inn kl.1000 og hentet kl.1430. Da var det en våken fin gutt jeg fikk igjen.

Og røngtenbilder sendt til NKK og allergiprøver send til ???. Med bestilling av en dyr vaksine for hva nå han er allergisk mot. Kr 3500,- . Det blir spesiallaget til hans allergi. Og da skal øyeproblemene bli borte for alltid. Kryss i taket.

001

Inni blomstene er det deilig i varmen!

HA EN FORTSATT FIN SOMMER!!

34 kommentarer:

T :-) sa...

Takk, det var jo en interressant opplysning. jeg må huske på den.

Så bra at alt gikk bra med "dere" Da krysser jeg fingre for at resultatene står i stil til dyrlegebesøket.

Kos dere i varmen, med maling og forhåpentligvis litt fri også.

Gry Viola og Roxie sa...

Det var fint at alt gikk bra med Charlie hos dyrlegen. Nå lærte jeg noe nytt som jeg skal huske når hvis Roxie noengang må ha bedøvelse!! En lærer noe nytt vær dag!! Ha en fin kveld!! Her er det 23,4 nå så det begynner å hjelpe seg!! Satte pumpa til å blåse kald luft i dag og det synes Roxie var deilig.
Stoor nuss på nesa til Charlie fra Roxie!!!

Christian og hundene sa...

Jeg har ikke fått med meg at Charlie har allergi jeg! Hvilke symptomer har han hatt!

Virker som du har en oppegående dyrlege, den opplysningen om halv dose kommer jeg til å huske!

Gry og Millis blogg sa...

Dette var nyttig lærdom Nina, så bra at du deler den med oss! Da sparer du kanskje noen andre for noe som er veldig trist.

Men nå er jeg glad for at go' gutten er ferdig med alt dette styret med dyrlege og sånn:o) Nå kan han bare kose seg og slappe av i ferien til mor:o) Snart kommer han jo på ferie til venninna si' på Tjøme:o)))))

Christian og hundene sa...

Skulle være spørsmålstegn, ikke utsrpstegn i forrige kommentar, virka en smule hissig der synes jeg;-)

Hehe...

Nina og Bonnie sa...

Jo da, Christian. Charlie har hatt litt problemer med øynene. Han har vært til øyeskraping og går på øyesalve. Har nok skrevet om det før vi ble kjent med deg. Øynene er det eneste symtomet han har og heldigvis det er (sjekker det nå)allergi. Plager han ikke når han får salven sin, men han klør fælt når han ikke hadde den. Det er heldigvis ikke noe arvelig og helt tilfeldig at han har fått det.

Ja, nå er jeg glad jeg er ferdig med dette og kan nyte dagene. Blir det varmt i morgen også så blir det en ny sløve-dag. Man har da ferie!!!!

snorredimma sa...

Hei, Nona. Nå vet jeg jo at du har ferie, og regner med at du koser det realt i varmen...?? (Puh, jeg syns det er litt for varmt selv om jeg er GLAD i SOLA..)

Det visste jeg ikke at FL skulle ha halv dose - sa hun hvorfor nettopp denne rasen skal ha det?

Tror ikke Snorre fikk halv dose første gang...men det er jeg egentlig ikke sikker på..Han våkna i allefall fort, og var raskt borte hos "ho mor." ;-)

Gi Charlie en nuss på nesa fra oss!

Kos deg videre...;-)

snorredimma sa...

Nina, selvfølgelig..hehe

Dixie sa...

Så kjekt at alt gikk så fint med Charlie hos dyrlegen! Håper resultatene er like fine :)

Jeg skal jammen huske på det med at finsk lapphund bare skal ha halv dose! Jeg vet jo ikke om de vet om det der vi pleier å gå... :)

Merete sa...

Oyoyoy, vår dyrlege hadde aldri hørt at de måtte være ekstra forsiktig med bedøvelse til finsk lapphund når jeg påsto det(de var flere dyrleger som sto og diskuterte påstanden min og aldri hadde hørt noe sånt)...og da er det sikkert veldig mange andre dyrleger som heller ikke har fått det med seg!!! Men Benita overlevde ihvertfall, så kanskje de hørte på meg likevel - eller kanskje vi bare hadde flaks. Skremmende!!! Godt at Charlie også har det overstått nu.

Tove sa...

Vet du hvorfor de skal ha oppvåkningssprøyte Nina? En ting er å gi det til ville dyr som blir bedøvd og ikke skal bli liggende som åte for andre mens de "sover ut rusen", men andre dyr og folk får da våkne opp av seg selv etter narkose??

Nina og Bonnie sa...

Dyrlegen min sa at de hadde et skjema som rasene sto og anbefalt dosering. Hun trakk fram Whippet som en rase som tålte svært lite. Det holdt å la dem lukte på korken, sa hun. Men understreket at ikke alle var like, så de begynte forsiktig. Noen må ha større doser og Charlie ville ikke sove med halv dose, han fikk litt mer etter 20 min. Når jeg gikk ut med han da tok det ikke lang tid før han la seg og jeg måtte bære han inn.

Nina og Bonnie sa...

Så ikke kommentare din før nå, Tove. Nei, det vet jeg ikke. Det med oppvåkningsprøyte vet jeg ikke noe om. Men Marco en gang måtte han ha narkose og ikke bedøvelse(eller motsatt) da fikk jeg beskjed om at de ikke kunne sette oppvåkingsprøyte og han måtte bare våkne av seg selv. Det er 10 år siden og sikkert noe nytt nå. Kanskje noen her vet forskjellen??

Nøve sa...

Min dyrlege benekta også det.. Jeg grudde meg veldig til narkosen da Nalle tok HD røntginga, og fortalte henne om Idas hund. Jeg vet hva jeg gjør, sa hun, og remsa opp de utsatte rasene - finsk spets var blant dem tror jeg.Hm.
Jeg skal iallefall spørre henne igjen, og fortelle henne dette, hvis det blir aktuelt med narkose seinere.
De hørtes veldig proffe ut der dere var! Det med oppvåkningstiden og overvåkningen.

Krysser fingre og tær for at alt er som det skal :o)
Tror ikke jeg skjønte helt det der med vaksina!? Kan allergien hans kureres helt ved hjelp av ei sprøyte??

Nina og Bonnie sa...

De blander en vaksine som er bare til han. Derfor så dyr, på bakgrunn av hva slags allergi han har. Dette er vist ganske vanlig nå. De bruker noen antistoffer i stoffene han ikke tåler og mikser. Dårlig forklaring,Nøve. Vet ikke alt selv. Hovedsaken er at noe kan gjøres og at jeg skal slippe salve og han skal slippe å klø i øynene.

Nøve sa...

Det høres jo kjempebra ut! Det har nok blitt satsa mer på allergi de seinere åra, det har jo blitt så vanlig - blant folk iallefall.

Nina og Bonnie sa...

Ja, nå satser jeg på å få det dekket på forsikringen. Hadde vært greit. Det koser å ha barn i voksealderen. :o)))

Nina og Bonnie sa...

Koster, skal det være!

snorredimma sa...

Tror helt sikkert at du får dette dekket på forsikringa, Nina. Jeg fikk svar fra forsikringa forrige uke om at jeg fikk dekket kostnadene hos dyrlegen - dvs. konsultasjon, men ikke medisiner - da Snorre hadde sin "episode." Så litt tilbake fikk jeg jo, selvom det var langt fra erstatningssummen og de reelle kostnadene jeg hadde alt i alt.;-)

snorredimma sa...

Da Snorre måtte tømme analkjertelen, fikk han "full bedøvelse" først. Tømmingen ble gjort, og deretter reverserte hun bedøvelsen ved å gi oppvåkningssprøyte som inneholdt et middel som opphevet virkningen av det første middelet han fikk. Han våknet imidlertid ganske så fort av "bedøvelsen", men sovnet igjen. Da fikk jeg vekke han ved å riste i han så han våknet av seg selv og få han opp på beina.

Disse midlene som blir gitt som "full bedøvelse", utskilles i lever og nyrer - dvs at de metaboliseres. Får man for mye bedøvelsesmiddel, blir ettervirkningene lenger....Og det var vel det som skjedde med Milli, stakkar...

Uff, var dette forståelig??

snorredimma sa...

Jeg må visst rette på meg selv der:
Bedøvelesmiddelet metaboliseres i leveren og/eller utskilles gjennom nyrene. Og det betyr at man ikke kan bli kvitt dem raskt ved respirasjon; slik man kan f.eks. under "full narkose."

Og for å sette det i et annet perspektiv...Narkomane som har tatt overdose, gir man motgift. Dette fordi de ta stoffene/midlene (som er ganske så like de midlene man gir under "full bedøvelse") kan påvirke respirasjonen ved å hemme den, og de slutter å puste.
Det blir på samme måte...

Tove sa...

Takk Camilla. Poenget er altså at det er forskjell på narkose og bedøvelse og virkningen av den.

Nina og Bonnie sa...

Takk Camilla. Det var veldig oppklarende. Det var godt forklart. Det var interessant å vite litt mer om dette.

Det vi var usikker på var om forsikringen dekket den dyre vaksinen, jeg har en god forsikring som dekker behandling og medisiner. Minus en engenandel da. Men dyrlegen sa at ikke alle dekket vaksinen for den var valgfri om du ville ha. Alternativet er jo øyesalve i de verste periodene resten av livet.

Gry og Millis blogg sa...

Camilla: Hva betyr metaboliseres? Bortsett fra at jeg ikke vet hva det betyr, var det en lærerik forklaring du har gitt oss! Så det Milli fikk var egentlig tilsvarende en svak overdose for en narkoman?

Jeg blir mer og mer forskrekket over at min egen og mange andres dyrleger ikke vet om dosering av bedøvelse til FL. Kankskje jeg eller Nina eller noen andre burde skrive noen ord på diskusjonsforumet til NLK om dette, sånn at flere blir oppmerksomme på det?

Tove sa...

Syns både Gry og Nina skal skrive om sin (hundens) hd-røngking jeg. OG den info'n som Nina fikk. Altså at det nesten alltid går helt fint, men at det alltid er en liten fare og at noen raser tydeligvis tåler mindre enn andre.

Nøve sa...

Dette er nyttig og tankevekkende lærdom for alle. Ett godt eksempel på nyttig blogging som bør bringes videre :o)

snorredimma sa...

Gry: Metabolisme er det samme som stoffskifte. Og kan vel nesten si det sånn, hun ble overdosert, derfor ble ettervirkningen lenger. Det fikk du jo dessverre erfare....

Nina: Da tror jeg helt sikkert at du får dekket vaksina Charlie trenger. Tror jeg får bytte forsikringsselskap, jeg....

Nina og Bonnie sa...

Jeg er elendig til å finne de rette orda når jeg skriver så den jobben får noen andre ta seg av. Men jeg er enig i at det er viktig å få fram.

Gry Viola og Roxie sa...

Jeg har vært i kontakt med 2 dyrleger i dag og begge sa at det er noen hunderaser som er veldig ømfintelige på bedøvelse, så derfor VELDIG viktig å veie hunden før en skal ha bedøvelse. De hviste meg også en slik palnsje som de har å gå utifra. Men som de sa at det går som regel bra men det kan forekomme at en hund/katt ikke vokner opp etter bedøvelse. Dyrlegen som jeg bruker hadde en oussie som ikke voknet opp. Så hun er veldig på passelig med å fortelle og forklare føre en skal gjøre noe med dyret sitt!!

Gry Viola og Roxie sa...

Glemte å gi en nuss på nesa til Charlie på nesa fra Roxie!!

Inger`s blogg sa...

Jammen godt du og Charlie fikk den rette info og behandling.
Jeg er helt enig med andre her, dette må det opplyses mere om. Få satt et stykke i LAPPHUNDSTIKKA!

Jeg venter litt med å ta rtg. av Chickos hofter.

Håper det blir bra resultat av HD og du får rett allergi medisin.

Når vi mennesker har vært bedøvet, da får også vi en" oppvåknings" sprøyte, sånn var det i allefall tidligere, da jeg var i jobb.

Fortsatt god ferie! Husk å ta litt fri også da, ferie går somregel alt for fort.

Nina og Bonnie sa...

Jeg vil bare minner dere på at doseringen av bedøvelsen er bare en faktor her. Noe av det viktigste var at hunden var våken under frakt hjem. Det er vel så viktig om ikke viktigere. Dyrlegen må påse at hunder er våken før den forlater klinikken. Det gjør ikke noe om den sovner igjen hjemme. Det var naturlig for da slapper den mer av. Hvis noen tar jobben med å skrive bør vel det også komme med. Dyrlegen min fortalte at 90 % av alle saker mot dyrlegen gjaldt frakt av dyr som ikke hadde blitt vekket ordentlig opp og så fraktet hjem av eier. Det var da det skjedde.

snorredimma sa...

Helt klart, viktig at dyret er ordentlig våken...Det er jo derfor vi mennesker ligger på "oppvåkningen" som det så fint kalles, etter inngrepp. Først skal man våkne av narkosen/bedøvelsen, for da har man brutt, la meg kalle det, "den kunstige sovingen", og hvis man sovner igjen etterpå....da sover man på vanlig måte. Var det forståelig??

Nina og Bonnie sa...

Du er god til å forklare. Og fint å sammenligne det med oss mennesker. Da blir det lettere å skjønne.