mandag 26. januar 2009

Oppdatering!

 

Ja, da var uka i gang og hvis dere husker så skulle jeg skjekke litt opp om den tispa vi fant. Vi ringte Viking i dag for å høre hva som har skjedd. Jo, da. Det har gått fint. Hun ble hentet av eieren samme dag. Han på Viking sa at den hunden var ihverfall ikke sulten. Rart?!! Den hørte til i byen, så den var nok ikke langt hjemmene fra. Lykkelig slutt….

112

Rampegutten min

Så til rampegutten min. Fikk litt tips på jobben i dag. Broren til sjefen min jobber hos oss, og han har litt kontakter i fuglehundmiljøet. En kompis av han kom innom mens jeg fortalte om Charlies vandring. Han sa at Charlie alltid skal gå i langline eller lignende. I skogen en klessnor. For den setter seg ikke fast. For å trene innkalling. Ikke slippe han før han har skjønt han skal komme. Med langlina skal jeg dra han inn til meg mens jeg går mot han. Dette er hvis han ikke kommer når jeg roper. Da skal jeg ta han i kjakan og være sint på han. Gå tilbake til utgangspunktet og få han til å sitte i ro  før jeg slipper han ut i langlina igjen. Prøvde dette i kveld. Vi gikk tur med langlina og trente i en time. Det var utrolig hvor kjapt han tok den med å få kjeft hvis han ikke kom med en gang. Da kunne det til og med komme hunder og han kom. Jeg er skikkelig imponert. Men det var bare første dagen. Det kan hende vi har en dårlig dag inn i mellom. Når jeg tenke meg om har vel aldri Charlie fått kjeft når han ikke har kommet før. Da har jeg bare lokket og ropt til han har kommet for så å få ros. Og det med at han må hilse ordentlig samtidig han får godbiten. Før har han bare kommet inn om for å innkassere og springe videre.

Vi får ha håpet oppe og tro at med tiden kommer alt til å gå.

102

Kose plenen er deilig.

26 kommentarer:

Marianne sa...

Høres ut som om dere er i god gang med treningen, og at dere har fått et bra tips å jobbe med..

Så bra at alt gik bra med tispen, ikke alltid det er en så lykkelig slutt...Var noe en glad eier som satte pris på at dere hadde tatt vare på hunden hans..

Anonym sa...

Vi har nok problemer med å KREVE av dem, ja. De skal jo egentlig forstå det nå, at de skal høre på oss, at VI er lederne. Men de er lurere...

Kanskje Charlie får ei ny venninne i byen?? Tipper eier'n var glad, det vet du jo alt om ;o)

Nøve sa...

Forresten, er disse bildene tatt nå?? Er snøen borte???

T :-) sa...

Så morsomt at treningen gikk så bra. Stå på videre. Vi har nok lett for å bli en godteautomat. Men ikke så lett å sette grenser. Fornuften tilsier at godbiten skal komme når det er en topp innkalling, men hva med når de kommer tuslende? Vina kommer jo...når det passer henne. Må bare sjekke ferdig først ;-)
Ha en fin dag

Nina og Bonnie sa...

Bildene er ikke tatt nå. Her er det MYE snø. Har ikke fått lagt inn bildene jeg har tatt nå. Kommer nok etter hvert.

Anonym sa...

Så bra det gikk fint med den fremmede hunden!!

Også så fint å få noen sånne tips Nina! Det er som jeg følte det den gangen jeg fikk tak i Milli når hun IKKE kom. Hun skjønte plutselig at et "NEI" kunne følges av litt ubehag, og ikke av en mengde godterier så fort hun gjorde som jeg ville (når det passet henne). Dere er flinke Nina!!

Christian og hundene sa...

Så bra det gikk bra med tispa:-)

Generelt liker jeg ikke mange av fuglehundmiljøene, har liksom fått inntrykk av at det er mye denging av hundene der. Mange som hadde med seg hund på turisthytta i sommer. De eneste jeg så sparke og denge hundene sine i full offentlighet var fuglehundeiere...

Jeg har blitt sur på Toivo under trening et par ganger. Det fungerer ikke på han på noen måte, da kan vi glemme trening resten av dagen. Toivo er den mykeste hunden jeg har hatt, skal ikke så mye til før han blir lei seg hvis han synes jeg er sur. Så her i gården må det nesten bare gå i helt positive metoder fremover. Et lite "nei" er vel det lengste jeg velger å gå med han...

Man må jo se ann hundene litt når man velger treningsmetodene, noe som funker på en hund trenger jo ikke fungere på en annen:-)

Anonym sa...

Fuglehundmiljøet i Larvik er nok litt andeledes. Jeg skulle bare gi beskjed om at dette ikke var riktig. Et morskt NEI eller brumme dypt, var eksempler han gav meg. Og ikke ta bikkja i nakken. Lese han leksen, dvs. se han i øynene når jeg snakker til han bestemt. Jeg kaller det kjefte. Forklarer meg kanskje dårlig. På hundeklubben her er det en ikke bra instruktør. Fikk høre av noen i dag at hun hadde sett han på tur med hunden sin og da hadde han sparket den. Derfor har jeg ikke gått ditt igjen.

Charlie er en tøff hund som også er myk så det er en mellomting å ta han. Ikke for hardt men tåler et NEI.

Christian og hundene sa...

Ja, skal ikke ta alle under en kam. Selvfølgelig er det mange fuglehundeiere som er snille med hundene sine. Men at noen av miljøene bruker veldig mye gammeldags lederskapsgreier. Snakka med ei som ble kasta ut av et fuglehundkurs fordi ho ikke ville slenge hunden på ryggen og knurre til den til den ikke turte å røre seg! Synes det er litt feil å ha dette som et obligatorisk opplegg på et kurs, man bør jo ikke gjøre slik med alle hunder...

Toivo er dårlig på innkalling han også, skal jo alltid tisse og snuse og gå siksakk på veien tilbake. Vi har ikke trent veldig mye på det heller da...

Marianne sa...

Noen ganger er det heller ikke miljøer eller hundeklubber det er noe i veien med, men enkelt personer. Jeg har sett utstillingsfolk med både dalmatinere, schæfere og phalener som har dengt hundene sine.

Positiv forsterkning, og respekt for hunden er det som skal til....Husk at hunden din har nok kraft mellom sine kjever til å knuse din hånd, men den gjør ikke det, fordi den respekterer og elsker deg...

Jeg pleier å trampe i bakken og bøye meg over hunden med dyp stemme, visst de ikke reagerer på vanlig "kjeft"..det funker veldig bra..

Lykke til Nina med treningen, ikke noen tvil om at dere er på rett vei...

Anonym sa...

Marianne, det gjorde jeg når jeg hadde Marco. Trampe i bakken. Det har jeg ikke husket på. Det funket på han. Har gått tur med langline for å trene to ganger i dag. Han er så flink så. Så lykkelig får å springe i langline og kommer lykkelig som et skudd når jeg roper. Har måttet "kjefte" to ganger i dag. Jeg er veldig fornøyd. Kanskje pannekakene gjorde susen også.

Marianne sa...

Pannekaker virker alltid...hehe..
Det viktigste er vel å huske at inkalling ikke er noe du "lærer" hunden, men det er en langvarig prosess dere må øve på hele tiden...Mine hunder er 99% lydige på innkalling.( alene altså, er de begge så synker lydigheten til 80% på et blunk) Men likevel så øver vi på det nesten hver gang vi er på tur..

Anonym sa...

Ja, vi pleier å ha med noen godbiter på tur, slik at luna kan komme å få belønning når hun kommer, noen ganger, ikke alle, og så prøver jeg så godt jeg kan å ikke "huke henne inn" ved første innkalling, slik at hun ikke forbinder det å komme med å bli "frarøva friheten"..
Luna er veldig var for streng stemme og kjeft, jeg sier nei med bittelitt streng stemme, og hun kryper.. så jeg rører henne aldri. Det er nok med et nei. Luna kommer ikke altid når jeg vil da, det er jo så gøy å springe å utforske ting..! men jeg prøver å ha henne mye løs likevel der det går ann slik at vi får øve, og slik at hun ikke blir helt yr når det først skjer, da innbiller jeg meg at det blir enda vanskeligere... Vet om mange hunder som aldri er løs- og hvis de ser en ørliten mulighet, feks en dør på gløtt, så stikker de langt avgårde..! Da er det bedre med en hund som bruker litt tid på å komme på innkalling av og til... :)

Anonym sa...

Det har vært i mine tanker også. Det med at jeg har vært redd for å slippe han ofte. Kanskje hvis han var mere vant til å være løs så var det ikke så stas å stikke. Men her er det biler og jeg må tenke sikkerhet. For ikke å snakke om folk som ikke synes det er moro med en hund som henger i jakka. "se på meg. se på meg"- hund. Et sted måtte jeg bare begynne. Så myk som Luna er ikke Charlie.

Anonym sa...

Så flinke dere er Nina, også så godt å ha funnet en treningsmetode som fungerer! Langline er jo genialt (også pannekaker da, heldige Charlie:o)

Jeg trodde Milli var myk, men ikke i forhold til Toivo og Luna høres det ut som. Ute er hun som er hvirvelvind, hun er mykere inne. I går var hun en god gammeldags drittbikkje forresten:o) Det kom noen på andre siden av gjerdet oppe på jordet, og hun fulgte den personen langs gjerdet mens hun BJELDRET noe infernalsk! Jeg forsøkte å rope et par, tre ganger, men det er ikke noen vits når jeg vet at jeg taper..... Til slutt gikk jeg og hentet ballen hennes, DA kom lille troll som et skudd.... Vi har mye å trene på Milli og jeg. Hun er veldig flink uten forstyrrelser, men det er jo gjerne de samme forstyrrelsene som gjør at jeg vil ha litt styring på henne. Husker vi snakket om det på tur Nina.

Anonym sa...

Disse hundene er utrolig forskjellig. Og kanskje er det bra. Det med forstyrring får vi også trene på. Ser vi en hund eller folk, tester jeg innkallingen og slipper han ut igjen. Det funker 80 % av gangene. I langline.Men Charlie er skummel med biler. Han bryr seg slett ikke om dem. Går dem gjerne i møte midt i veien. Derfor er jeg livredd når han stikke, først er han hvit og det er mye snø her, han syns dårlig i mørket og så er det dette med biler.

Anonym sa...

Luna er også mer lydhør inne enn ute da.. hvis hun først fyker etter noe (fugler feks) så kunne jeg ha brølt og hoppa opp og ned uten at ho hadde registrert hva jeg holdt på med i det hele tatt tror jeg. Hun blokker liksom ut alt annet da, er vel et jaktinnstinkt som slår til. Vi sliter også når det kommer andre hunder. Da er det ikke så ofte hun hører et nei, hvertfall om hun er et stykke unna... Det er jo den største fristelsen man kan komme over vil jeg tro? :) Hvertfall for en leken unghund :)

Anonym sa...

Her har "praten" gått idag! Moro å lese. Lurer på om andre enn vi vet hva BJELDRING er, he-he.

Nalle er flink til å komme når jeg roper på ham i skogen. Idag strei han fælt da han ikke kom seg opp en bratt snøtung kneik. Han karra seg oppover og nesten ropte om hjelp.. Han brukte hue, sklei ned igjen og prøvde ett anna sted. Det gikk omsider, og han var SÅÅÅ glad!
Etter noen vellykka innkallinger,pleier jeg å ta ham i bånd og si vi skal gå tur..det fungerer faktisk som belønning for ham ;o)
Våger ikke slippe ham der det er andre ukjente hunder, da men... Da hører han absolutt ikke på meg :o(

Han hører ikke på meg uti hagen heller,forresten.. Når jeg vil ha ham inn om kvelden, er han fullstendig døv...

Nina og Bonnie sa...

Ser for meg Nalle, det er ikke alle hunder som smiler som lapphunden. De smiler lissom med hele kroppen når de er glade. Da smelter jeg.

Har en pipe/klage/mase hund om dagen. Det MÅ være ei tispe med løperstid i nærheten. Har ikke sett makan til mas. Skal det fortsette sånn blir jeg gal.

Anonym sa...

Slik er Nalle når nabo-tispa har løpetid også. Ganske irriterende, og slitsomt for bikkja!
Lurer på om Nalle blir verre etter at han har fått seg en omgamg med damene....kan antagelig ikke bli særlig verre..
Hold ut, Nina! Det varer bare noen uker..

Nina og Bonnie sa...

Varer det i noen uker?!! HJELP! Nå blir jeg gal. Han har begynt å ule i dag. Han blir faktisk veldig stresset. Virker litt panikkaktig. De kan da umulig ha det noe bra? Vi har da flere tisper i nabolaget og alle har tiden sin på forskjellige tider. Hva gjør du Nøve?

Nøve sa...

Vicky hadde første løpetid i mai ifjor - i ei varmeperiode. Trodde først Nalle var skikkelig sjuk,jeg! Tenkte på hjertetrøbbel og alt... Det sto på i to uker, og nå er det altså igang igjen her også. Slipper ham ut om morgenen, han rekker vel å tisse før han setter igang å ule, og bjeffe, og mase... Jeg har arbeidsrom i 2.etasje, jeg flyr opp og ned og kjefter. Får ikke tak i ham, vil helst stenge ham inne... Vi går turer, men han blir liksom ikke fornøyd med det heller... Han har det ikke godt!
Misunner dere IKKE mange tisper i nabolaget!!
Bjeffehalsbåndet virker vel heller ikke mot uling.
Vet ikke om de blir bedre med åra. Kan skjønne at noen blir kastrert, men det vil vi jo helst unngå nå ;o)
Tror forresten man kan få noe slags "dop" hos veterinæren. Kanskje verdt ett forsøk?

Nina og Bonnie sa...

Nøve: Han Børre som de brukte bjeffebånd på, var det med sitron? Jeg har et problem med å få det til å virke ordentlig. Virker som pelsen legger seg over. Og det løser seg ikke ut som det skal. I løpet av en dag, har det bare sprutet en gang. Jeg må få det oppbrukt for å få fylt på sitronsprayen. Det kan virke som bjeffingen til Charlie er for lys noen ganger.

Går forresten bedre inne nå. Har satt han i gang med aktivitesleker som distrahering. Da ser det ut som han glemmer denne tispa.

Anonym sa...

Å så fine bilder av Charlieboy Nina :) Takk for kommentarer på bloggen min, jeg blir like glad hver gang! Prøver å bli flinkere til å kommentere din også:) Men du har jo veldig mange som kommenterer din heldiggris;)
Meldt snø til uka ja.... Vi later som om vi ikke fikk med oss det ;) Klem

Anonym sa...

Forresten, hvordan får jeg laget sånn abonnementbloggliste som du har? Trodde jeg visste det meste på pc`en jeg, men den gang ei! ;)

Anonym sa...

Tenker du på blogglisten. Blogger jeg følger på med eller å abonnere på kommentarer?

Bloggliste legger du inn på innstillinger. Hos meg kan du lett abonnere på alle innlegg ved å trykke på "abonner på" øverst til høyre rett under bilde av Charlie på toppen. Men du må være logget på din egen blogg for å bli registrert.