mandag 13. desember 2010

Finsk lapphund!

Nå er jeg frustrert og litt sint. Har akkurat kommet hjem fra dyrlegen. Har gitt mitt bidrag til forskningen til NVH om angst for lyder. Da ved Charlie`s angst for fyrverkeri.

Hos dyrlegen får jeg høre om en 9 mnd gammel finsk lapphund valp som bor i Larvik. Den er snappete og sint. De som jobber der torte nesten ikke å jobbe med den. Og når eieren ringte etter en dag og sa den hadde bitt henne når hun skulle gi den øyedråper, det sier litt. De lurte på hva de skulle gjøre. De viste jo ikke at de skal ha stivkrampesprøyte og lurte på om de på dyreklinikken kunne sette den på eier. HVA SKJER!!!!! Denne valpen har fått bestemme alt siden den var 8 uker. De har aldri satt grenser for den. Fikk ikke greie på hvor den kom i fra, men det var en flott brun hanne med lyse tegn. Jeg ble så lei meg pga av valpen. Dette kan bli en som dukker opp på Finn.no etter hvert på omplassering eller enda verre. Avlivet…….  Det som skal være en så flott hund har blitt ødelagt. Jeg hadde så lyst til å spørre hvem som eide den for å ta kontakt med dem. Men de har vel til en viss grad taushetsplikt.

Dette vil også gi rasen vår et dårlig rykte. Skulle bare ønske disse eierne har kontakt med oppdretter. Der ser vi hvor viktig det er. For det er sikkert ikke noe galt med foreldre eller oppdretter her. Det er eierne som ikke har peil på hva de driver med.

På dyreklinikken skryter de Charlie opp i skyene pga hans gemytt. Jeg klager jo på bjeffingen og ser bare det. Nå må jeg skjerpe meg og se alt det gode i Charlie. For det er jo slett i noe som er galt med han. Charlie er PERFEKT som han er.

Nå har jeg fått skrevet av meg litt frustrasjon. Det var deilig.

Ha en fin uke!

18 kommentarer:

Lappelykke sa...

Uff, så ille trist å lese om den lille valpen, stakar liten. Det skjærer i hjertet mitt og så vet vi jo at det er så mange firbente som har det sånn... Nå må jeg klemme litt ekstra på Frost, kjenner jeg...

Og det er rart hvordan slikt setter vårt eget hundehold i perspektiv. Den eneste utfordringen vi har med Frost er at han elsker andre hunder og vi derfor har fremdeles litt jobb å gjøre mht å passere andre hunder. Men når jeg møter mennesker med hunder som utagerer i en slik grad at de ikke tør gå forbi meg og Frost fordi de er redd for at deres hund skal skade Frost, tenker jeg at jeg egentlig er kjempeheldig - min er jo bare glad!

Jeg tror det er viktig å ta til seg den rosen man får fra andre, de ser våre hunder med andre briller og i et annet perspektiv enn oss. Og så legger vi det bak i hodet og tar det frem når våre hunder driver oss til vanvidd:)

Ha en fin uke, dere to!

Nina og Bonnie sa...

Helt enig, Stine! Er dere på FB??

Lappelykke sa...

Som i Facebook? Jeg er ikke det, men Stian er - Stian Sjue:)

Nina og Bonnie sa...

Ok. Da skal jeg finne han.

Christian og hundene sa...

Utifra hva du forteller er jeg ikke sikker på at det er bare eierens feil, selv om de virker uvitende.

Nå vet vi vel ikke så mye om situasjonen, men det kan tenkes at denne valpen er dårlig sosialisert, mange (også dyrleger) klarer ikke se forskjell på aggresjon og fryktaggresjon...

Siden vi vet så lite og historien om denne hunden er gjenfortalt, så kan det jo være mer enn dårlige eiere dette skyldes ;-)

Jeg føler at man må gjøre mer feil (ofte i hvert fall med en lapphund) enn å ikke sette klare grenser, for å få den aggressiv. Uten at det utelukker at det er eierenes feil…

Nina og Bonnie sa...

Det har du helt rett i, Christian. Vi vet ikke mye. Men jeg tenker bare på fortsettelsen. Hva skjer om 1 år???

Hvordan hunden er blitt sånn er jo en ting, hva som blir gjort nå er en annen ting.

Marianne sa...

Dette er vanskelige spørsmål Nina! Enig med Christian om at det liksågodt kan være dårlige oppdrettere bak, og enda dårligere oppfølging av ferske hunde eiere! Dette er et fenomen som aldri vil ta slutt, og hjerte vil nok blø for sånn stakkars hunder fra tid til annen..Jeg har vært heldig å fått vært med på å "redde" noen å gitt de et nytt å bedre liv!! Har sett agresive hunder som har blitt som lam av å bytte eier..Gamle Miraen min var også truende til å bite når jeg fikk henne, men dere som var så heldig å treffe henne, vet jo at det var svært lett å plukke av. Det var rett og slett dårlig håndtering fra eiers side som skadet den hunden. Men hun var uvitende, og det er vel det som er mest vanlig!

Håper det går bra med denne hunden da, men tydelig at et eller annet har gått galt..Du får ha øynene oppe Nina, så kanskje du får se den, å så kan du jo gi noen råd og tips eller be de ringe en erfaren oppdretter som kan hjelpe de..Lapphunden skal jo ikke være hverken aggresiv eller redd!

Ta i mot all skryt du kan få for gutten din du! Bjeffing er det nok mange som sliter med, men tross alt, så er jo lynne viktigst!! Å du har jo en utroligt snill og vakker hund! Verdt å være stolt av!!

Unknown sa...

uff, så synd.. eg trur eg aldri har vore borti ein aggressiv kvalp før!! dei skal jo liksom vere glade og leikne! Eg er enig med deg, eg. Det er sikkert i 99 % av tilfella oss som eigarar som har skylda. Men det kan jo hende at kvalpen er sjuk eller har smerter som ingen veit om?? Då kan jo ein hund bli aggressiv på den måten tilsynelatande utan grunn..

Nei, eg er jaggu glad for at Heino er som han er! Litt voldsom og litt FOR glad i mennesker - men eg skal vel berre vera glad for at han i det minste er GLAD! :D det verste som finst må jo vere ein aggressiv hund..

Siss sa...

Trist og høre om en slik hund.
Vi får håpe at eieren får hjelp av oppdretteren sin til å løse problemet.
Hunden kan også være syk. Noe som de kansje har oversett.
Vet at eplepsi i svak grad på valper kan gi slike utslag.
Vi får bare krysse fingrer for at det hele ender bra.

Nina og Bonnie sa...

Selvfølgelig så var hunden syk og det kan ha gjort utslag her. Vet jo ikke. Får høre med dem på et senere tidspunkt hvordan det går. De hadde vist snakke om gemyttet og oppdragelse. Og gitt eierne noen tips.

Ville sa...

Vel... er aldri kjekt å høre slike historier. Forstår godt at du blir frustrert, kjenner litt på det selv også. Det første som slo meg var at kanskje har valpen vondt en plass, han får jo øyedråper. Eller kanskje er han rett og slett en valp som blir misforstått.

Jeg har jo sett mange eksempler på rare behandlinger av hunder. Snille hunder som blir misforstått av eier og det blir sett en merke-lapp på den som aggresiv, jeg synes det er så vondt å se på og høre om historiene deres.

Det er en hund som jeg kjenner ganske godt, jeg anser den som veldig grei, verdens snilleste øyne, brummer litt når den hilser på meg og Ville, eierne mener da at han knurrer, jeg mener det er hans måte å si hei på, fordi han snur rompa til meg og viser tydelig at den liker å bli røska litt i.
Hos dyrlegen er det på med munnkurven fordi eieren sier den er aggresiv. Jeg tror mange dyrlegen er raske med å beskytte seg dersom eiere viser usikkerhet i forhold til hunden sin. En usikker eier gir jo ikke en stakkars valp den tryggheten som den har behov for.

Ha en fin uke Nina og verdens greieste Charlie gutt;o)))

Gry og Millis blogg sa...

Veldig trist å lese om valpen du hørte om i dag Nina! Det er vel så lite informasjon at det er vanskelig (og lite fruktbart) å fordele skyld, men jeg håper da inderlig at veterinæren ba dem kontakte oppdretter for råd og tips, evt. en adferdsspesialist!

Ellers så synes jeg du (og dyrlegen) har helt rett. Charlie er en fantastisk fyr, med et humør av en annen verden. Kanskje godt å få en sånn påminnelse innimellom, når man irriterer seg over det som tross alt er "luksusproblemer"?

Gi go'gutten en stor nuss på nesa fra oss her da!

Ville sa...

En liten tilføying her Nina:o) ser du har fått et nytt bilde av Charlie på headeren. Den gutten har jammen vokst seg flott, kan nesten si han er vakker - men det er vel jentene som er det;o)))
Han ser sååå stolt og flott ut, snart voksen kar, et flott eksemplar av rasen Finsk lapphund!!!

Nina og Bonnie sa...

Takk, Berit!! :))))))
Jeg kaller de vakre uansett om det er gutt eller jente. Jeg synes Charlie er vakker i solen, sammen med snøen og det lyset da. Da får han så fin farge i pelsen. Og han begynner å bli voksen, ja.

Ville sa...

Nina; nå vi først er i gang - så må jeg også få tilføye - har jo fulgt deg og Charlie gjennom forskjellig her på bloggen - du gjør og har gjort en kjempe jobb med ham -spesielt synes jeg du var god som ordent opp da han var tufs - spiste dårlig etc. Jeg synes du var god og holdt ut. Tenker på det av og til hvordan du tilslutt fikk den hjelpen du trengte, satte sprøyter og ga ham ekstra vitaminer. Det er litt av en historie.
Tror du høster resultat nå Nina, Charlie ser kjerne-sunn ut,:o)))

Nina og Bonnie sa...

Berit, da!!!! (rødme,rødme) Nå ble jeg rørt. Jeg har da bare gjort med Charlie som en hver annet hadde gjort. Så er det bare å jobbe videre. Han er en unghund ennå og masse lopper i blodet. Og heldigvis for det. Det er da et tegn på at han er frisk og rask.

. sa...

Uff, synd at hunden er blitt slik. uansett om den er redd eller agressiv. Håper at det ordner seg. Må være veldig vanskelig for en dyreklinikk når det kommer inn valper som er agressive. Jeg tror det er veldig vanskelig å si "Dere må trene lydighet med hunden" eller annet som man gjerne vil si. Man vil jo ikke tråkke på tær, men igjen så er det jo viktig å få svar da. Og videre kunne gi råd.

Det er når man hører om slike ting at man skjønner hvor heldig man er med hunden sin :) uansett de små bagateller ..

Ragnhild B. sa...

Så leit å lese om denne valpen! Går håpe de får hjelp til å rette opp skaden.